Declaraciò d'intencions

Blog creat per poder publicar i compartir coses que no em vull quedar per mi.

jueves, 17 de enero de 2013

LA VERITAT SOBRE LA CAMPANYA ENVÀS, ON VAS ?

LA VERITAT SOBRE LA CAMPANYA ENVÀS, ON VAS ?
(A veure,que  tampoc és una veritat absoluta, només es tracta del que jo he pogut recollir de les coses que sento a la radio, llegeixo al diari i busco (i comprovo) per internet) 


Ja fa quasi un mes que ens estan bombardejant amb la campanya "pro-reciclatge" envàs on vas. En aquest text, no cauré en la temptació ni de criticar ni de alabar a les xicotetes que hi surten i canten, vull parlar, això si, del contingut i de la polèmica que ha generat.

Per començar, ha de quedar molt clar què és el què ven aquest anunci, que és el següent :

-Nois! fins ara ho fèieu malament, el groc no és el contenidor dels plàstics sinó dels envasos (excepte carterò i vidre) i el verd no és el de vidre, sinó el de envasos de vidre. 

Aquesta és la idea i el concepte que vol deixar clar l'anunci, als contenidors groc i verd NOMÉS i exclusivament, envasos. 

La polèmica que ha aixecat aquest anunci és la següent, a les xarxes socials (jo he comprovat twitter i facebook) corre com la pólvora la següent informació: 

Econembes i Ecovidrio paguen l'anunci amb l'objectiu esmentat abans perquè els residus que no són envasos dipositats en aquests contenidors encareixen el reciclatge i aquestes dues empreses pretenen amb aquest anunci que tot el que no son envasos vagi a rebuig i no es recicli, i a més a més s'especifica que les dues empreses son envasadores.

En aquesta informació que circula per la xarxa hi ha desde veritats a mentides passant per informació esbiaixada. El que jo he pogut saber a dia d'avui és el següent;

Ecoembes i Ecovidrio NO FABRIQUEN ENVASOS, i a la seva pagina web es presenten com a organitzacions sense anim de lucre ( http://www.ecoembes.com/es/sobre-ecoembes/Paginas/Sobre-Ecoembes.aspx ) Aquestes empreses cobren de les envasadores per cada envàs que aquestes fabriquen en concepte de reciclatge i a canvi, aquestes empeses col·loquen el símbol de les dues fletxetes verdes, que tots associem al reciclatge, i en realitat es el logo d'Ecoembes. 

Aquestes dues organitzacions (o empreses, no ho tinc clar) NOMÉS cobren en concepte de reciclatge de les empreses que fabriquen envasos, i per tant, la seva feina és reciclar envasos, De fet, també son les responsables de col·locar els contenidors i de les seves recollides i transport fins a les plantes de reciclatge corresponent. 

La veritat esbiaixada és que ; SI, VOLEN REDUIR ELS COSTOS DEL RECICLATGE, que, per altre banda, ningú paga perquè efectuïn, i d'acord, seran una organització sense anim de lucre, però NO SON UN SERVEI PÚBLIC. 

Un cop explicat tot això ens queda una pregunta evident així doncs què passa amb els plàstics que no van al groc? que en faig. 

Una altra mentida és que HAGI D'ANAR AL REBUIG, el seu lloc és la deixalleria, cosa que tots sabem que, a no ser que sigui un producte concret i de grans dimensions, quasi ningú fa. 

El problema, no és l'objectiu de la campanya, ni la campanya en sí, és que el sistema de reciclatge que hem triat és complicat i insuficient. 

NOTA 1: Quan sentiu a parlar de alternatives a aquest sistema, pregunteu sempre, que se n'hauria de fer del que no son envasos, perquè una de les solucions que es dona es aquesta  : http://www.retorna.org/ca/retorna/quees.html però tampoc soluciona la qüestió que aquí es planteja

NOTA 2 : La col·locació de material inadequat en els contenidors incorrectes genera mes despeses, per que dificulta la tria i el reciclatge del elements ben col·locats. (exemple, el vidre dels gots porta plom i el dels envasos no, aixo fa que el punt de fusió sigui diferent, mes alt en el cas dels gots)

NOTA 3 : No és una cosa nova, al groc MAI MAI MAI s'hi han pogut tirar cubells ni nines, i si que s'hi podien tirar envasos amb metall. 

NOTA 4 : Aquest escrit ha estat motivat, després de veure, en diferents llocs, que es promou la insubisio a la campanya envàs on vas? i crec que , feu el que volgeu, pero amb coneixement de causa, i conscients de les repercusions dels vostres actes.

Llibertat igualtat i un tallat, bona nit i tapa'l.

2 comentarios:

  1. Hola!!!
    De fet, si vas a la pag web que diuen a l'anuncia envasonvas.cat pots trobar com reciclar correctament i on deixar totes aquelles coses que no saps on van.
    Com molt be dius hauriem de portar moltes coses a les deixalleries, pero mentre no posin un punt de deixallaria al costat de cada grup de contenidors o al menys a la vora ho trobo inviable pel sistema de vida que tenim... pq sincerament la despesa de temps que, almenys a mi personalment em comporta, anar minim un parell de cops a la setmana a deixar-hi la paella, el got... etc no em compensa i fa que vagi al rebbuig.

    ResponderEliminar
  2. Aquest és un dels problemes, però a més a més, al ser tot tan complicat, deriva en una mena de : "total com que segu que ja hi fe posat coses que no toquen no ve d'aqui" i acaba anant moltes coses al rebuig. Vé a ser "en cas de dubte, al rebuig"

    ResponderEliminar